29681
12:46 14.112019

Чотири кроки до здорового тіла: поради ужгородської фітнес-тренерки Наталії Мадяр

Цікаве 4913

Кожен із нас мріє мати гарне та, в першу чергу, здорове тіло. Хтось може години проводити у спортзалі та вживати корисну їжу, однак все одно мати проблеми зі шкірою чи здоров’ям загалом. Проте, що потрібно робити для того, аби бути дійсно здоровими?

Своїми секретами з нами поділилася ужгородка Наталія Мадяр, яка понад 8 років працює фітнес-тренером і уже більше двох років навчає людей, як довше зберегти своє здоров’я та залишатися гарними. Дівчина переконана, що у цій екологічній ситуації питання збереження здоров’я стає не тільки актуальним, а й украй необхідним:

– Багато людей звертається до лікарів, але ті не завжди в змозі їх повністю вилікувати. Бувають випадки, коли вдається прибрати тільки симптоми, а не саму хворобу. До прикладу, коли у нас проблеми із серцем, то ми звертаємося до кардіолога. Однак, він не здатний повністю вилікувати серце – тільки підтримувати його нормальне функціонування до кінця життя медикаментозними методами.

Тому я й почала активно цікавитися, що ми можемо зробити самостійно для того, аби допомогти своєму організму бути здоровим. У цьому пошуку я наштовхнулася на праці з нутриціології – науки, що займається вивченням їжі та продуктів харчування, речовин та інших компонентів у складі продуктів, їхню роль у підтримці здоров’я або ж виникненні хвороб. Це дуже цікава сфера, якою, на жаль, у нас практично ніхто не займається. От я паралельно з тренерством фактично вивчаю і концепцію здоров’я. Просто прийти у спортзал для того, щоб бути здоровим, недостатньо. Це максимум – фізична підготовка, яка надасть вашому тілу підтягнутості та гарного вигляду, зміцнить серцево-судинну систему. Я виділила чотири кроки, які, на мою думку, потрібно робити, щоб залишатися здоровим.

Вода

Ми повинні пити якісну воду – не з крана та не бутильовану. Розуміємо, що вода з-під крана «збагачена» шкідливими металами та брудом із труб, по яких тече. Щодо бутильованої води, то до неї додають антибіотики, адже натуральна жива вода довго не простоїть – у неї з’явиться поганий запах та смак. Навіть дорогі грубодисперсні системи фільтрації не повністю можуть очистити таку воду – її потрібно зробити біодоступною, такою, щоб наші клітини могли нею «харчуватися».

Клітинам потрібно створити середовище, в якому їм буде комфортно і де вони не витрачатимуть енергію на переробку води. Тому важливо дати клітинам біодоступну воду, яку вони одразу засвоять. Є різні шляхи зробити воду біодоступною – хтось над нею молиться, хтось кидає у неї срібло. Особисто я кладу у воду кораловий кальцій, насичую її мікро- та макроелементами.

Крім того, тіло людини має певне кислотно-лужне співвідношення, що характеризується рівнем pH (водневий показник). Чим нижчий рівень pH – тим середовище більш кисле (від 6.9 до 0), лужне ж середовище має високий рівень pH (від 7.1 до 14). Відтак, один німецький вчений довів, що у лужному середовищі не розвиваються бактерії, віруси та грибки. Тобто ми маємо робити все для того, аби «залужнити» свій організм: вживати зелені овочі, відповідну воду та додавати до нашого організму необхідні продукти з рівнем pH більше 8.

Очищення організму

Ну от, ми почали пити біодоступну воду, тож наступним кроком стане очищення організму від паразитів, шлаків та токсинів. 95% клітин імунної системи знаходяться саме у кишківнику. Тобто всі висипи на обличчі, його блідість, мішки під очима чи випадіння волосся свідчать про погіршення функціонування роботи кишківника. Для її нормалізації можна практикувати голодування. Тут не мається на увазі – просто нічого не їсти і пити одну лише воду. Є правильний вхід та вихід із голодування, якого обов’язково потрібно дотримуватись.

Хорошим варіантом для «розвантаження» кишківника може стати інтервальне голодування. До прикладу, ми можемо їсти лише з 12 до 18 години дня – решту часу організм відпочиває. Одразу наголошую, що мова йде не про постійне голодування – всього тиждень-два один раз на пів року. Цього часу буде цілком достатньо.

Разом з тим, наразі існує чимало програм «детоксочищення», які користуються великою популярністю. Проте їхня тривалість немає перевищувати 30-денний термін. Протягом цього часу організм переходить на правильне харчування – потрібно вживати більше білків, додати багато овочів. Варто повністю забути про вживання смаженого, борошняного та солодкого, повністю вилучити з раціону хліб та пшеницю. Ранок важливо розпочинати не з кави, а зі склянки теплої води, адже перше тільки збуджує шлунок та сприяє розвитку такої хвороби як виразка.

Насичення клітин

Після того, як ми очистили організм, ми повинні наситити наші клітини чимось корисним. Це не хліб, макарони та булочки – це вітаміни. Щодня клітина має отримувати певну кількість амінокислот, білків та поліненасичених жирних кислот. Якщо клітина цього не отримує, то з часом організм суттєво зношується. Наш організм дуже розумний і все корисне десь має брати, тому, коли не вистачає, наприклад, кальцію, він починає брати його з кісток.

Подеколи ми не розуміємо, навіщо ж нам «годувати» наші клітини, але ж ми хочемо жити довго та не хворіти. То маємо щось для цього робити! Всі потрібні елементи ми можемо отримати з овочів та фруктів, або ж із біологічно активних добавок.

Захист

Щоденний вплив на організм шкідливих звичок, забрудненого природного середовища, побутових та косметологічних речовин призводить до утворення вільних радикалів. Ці небезпечні частинки активно діють на молекули організму, забираючи їх електрони. Результатом великого скупчення вільних радикалів в організмі може стати: ослаблення в м’язах і кістках, погіршення зовнішнього вигляду шкіри, зміни в ДНК. Антиоксиданти ж (природні або штучно синтезовані речовини, що сповільнюють чи припиняють окиснення) відіграють роль рятувальників. Вживаючи їх щодня, організм отримує необхідну порцію корисних речовин для протистояння вільним радикалам.

Найсильнішим антиоксидантом вважається вітамін Е. Крім того, що він відіграє важливу роль в запобіганні онкології, вітамін Е сприятливо позначається на зовнішньому стані шкіри і волосся. Знайти його можна в рослинних оліях, горіхах, злакових і бобових, молоці і яєчному жовтку. Крім того, антиоксиданти ми можемо знайти і у вітаміні С – зелених листових овочах, цитрусових, яблуках, обліписі, різних сортах капусти і помідорах; вітаміні Р (викликає зменшення холестерину) – в чорниці, буряці, баклажанах, темному винограді; вітаміні А (каротин) – у м’ясі, морській рибі, яєчних жовтках, печінці тріски, твердому сирі, болгарському перці та моркві.

Наталія випробувала цей підхід на собі і переконана – якщо людина дотримуватиметься вищенаведених кроків, то ніколи не хворітиме. Звісно, спорт теж має стати частиною вашого життя, адже більше енергії та підтягнутості нікому не завадить. І не варто забувати – все працює в комплексі та завжди потрібно знати міру.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини