29172
13:48 6.102019

На Хустщині виявили залишки легкомоторного літака чеського виробництва «Zlin Z-37 Čmelák»

Цікаве 2608

До теми катастрофи літаків, що мають відношення до Закарпаття, колишній заступник голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля Ярослав Галас поділився у Фейсбуці історією про виявлеий легкомоторний літак чеського виробництва «Zlin Z-37 Čmelák», що приземлився на високогірному плато.

«Чотири з половиною роки тому в Хустському районі міліція й прикордонники знайшли «нічийний» легкомоторний літак чеського виробництва «Zlin Z-37 Čmelák», що приземлився на високогірному плато. Власника, як і пілотів, так і не знайшли, однак силовики припустили, що літак намагалися використати контрабандисти для переправки сигарет в Румунію.

Цього тижня, під час відпустки в горах, мені вдалося знайти цей літак, вірніше те, що від нього залишилося. І розпитати місцевих селян про цю неординарну подію.

Офіційне повідомлення тодішньої міліції датоване 16 березня 2015 року, однак літак приземлився в горах напередодні – 15 березня, тобто якраз у річницю Карпатської України, яка щорічно відзначається в тому ж Хустському районі на Красному Полі.

Віддаленими свідками цього були мешканці високогірного присілка Гонцош, що входить до с.Нижній Бистрий. Присілок, колись густонаселений (у 70-х роках минулого століття тут навіть була початкова школа), в останні кілька десятків років практично знелюднів. Тут купа покинутих і напіврозвалених хат, хоча краєвиди – неймовірної краси. Головна проблема Гонцоша у відсутності дороги, тому піднятися сюди можна або пішки, або на коні. Зараз на літо в присілку поселяються десь 15 сімей, а на зиму залишається всього 4 – 5 заселених хат. По прямій до кордону з Румунією звідси кілометрів сорок.

За словами мешканців Гонцоша, того дня літак зробив десь чотири кола над горами, обираючи місце для аварійної посадки (видно, під час польоту сталася якась неполадка). Врешті-решт пілот вибрав відносно рівну галявину метрів за 200 від найближчих покинутих хат і ризикнув приземлитися. Із останнього фото, яке в березні 2015-го поширила прес-служба міліції, видно, що літак вцілів. Селяни кажуть, що в ньому було двоє чоловіків, котрі теж не постраждали. Вони швидко спустилися в низину й зникли.

 

А наступного дня сюди піднялися міліціонери й прикордонники, котрі лише констатували факт можливого замаху на контрабанду. Покинутий літак на плато так і залишили, і пояснюється це дуже просто – злетіти сам він уже не міг, а спустити транспортом його звідти неможливо через відсутність дороги.

До речі, за словами мешканців Гонцоша, до приходу силовиків сигарет у літаку вже не було – за ніч там «хтось похазяйнував».

У літаку активно хазяйнували й згодом, тому зараз від нього залишився лише «скелет». Усе інше селяни потроху розібрали «на господарські потреби».

Знайти залишки літака досить непросто, в горах легко заблукати. Зате піднятися сюди варто, бо місця тут неймовірно красиві – густий ліс, який переходить у галявини, фантастичні краєвиди, чисте повітря, а ще багато слідів диких звірів. Навіть біля самого літака купа слідів від кабанів, яких тут так багато, що взимку вони не бояться спускатися до хат…», — написав Ярослав Галас, інформує Дзеркало Закарпаття.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах