29073
18:14 30.092019

Природний парк «Синевир»: в гості до бурого ведмедя… Фото, Відео

Цікаве 2970

Там, де оксамитові схили гір торкаються неба, а колоритні звуки трембіти лунають звідусіль, розкинувся один із найгарніших районів Закарпаття – Міжгірський. 

Із року в рік сюди приїжджають тисячі туристів, аби насолодитися неземною природою, подихати цілющим повітрям, а віднедавна ще й навідатися в гості до бурого ведмедя.

…Потрапити в Центр реабілітації бурого ведмедя в НПП «Синевир» нескладно. Гірською стежиною, яка веде з траси, піднімаємося до самого Центру. Кілька хвилин, і ми на місці. Величезну частину лісу (понад 12 га) тут відгороджено для вольєру. Умови для клишоногих максимально наближені до природних. Ліс, барлоги, водні басейни, а найголовніше – простір. Гуляй донесхочу! 

Ще з дороги нас зустрічає 16-річний Беня. Він зацікавлено розглядає гостей і грається. Нині він щасливий і здоровий ведмідь. А ось потрапив до реабілітаційного центру маленьким і бездоглядним. Його забрали із жахливих умов цирку, де маля змушували танцювати під музику на розпеченому металі. Тож реабілітаційний центр став для Бені справжнім порятунком.

Та не тільки для нього одного, але й для 26-ти ведмедів – таких же замучених людьми, як Беня.

Будівництво центру розпочалося ще у далекому 2011 році. Тоді Міністерство екології виділило на будівництво 2 млн 46 тис. грн.

Мета центру – реабілітація особин бурого ведмедя, які зазнали жорстокого поводження, потерпілих від стихійного лиха, утримання конфіскованих тварин, подальша доля яких вирішується в судовому порядку у зв’язку з порушенням законів України, відтворення їх природної популяції, тимчасова перетримка тварин, яких зупинили на кордоні через порушення природоохоронного законодавства, тощо.

Побудувати реабілітаційний центр для бурих ведмедів вирішили в НПП «Синевир» не випадково, адже ця територія за ландшафтними та кліматичними умовами відповідає природному середовищу їх існування.

Першим мешканцем центру став ведмідь Дюрій. Він був привезений 24 листопада 2011 року з Драгобрату, що на Рахівщині. Там бідна тварина утримувалася задля розваги і приманки туристів біля туристичного комплексу в дерев’яному будиночку, де були антисанітарні умови. Клишоногого потрібно було відбирати силою з правоохоронними органами. Підприємці не хотіли його віддавати, тому що він їм служив для заробітку. А ось уже у реабілітаційному центрі у Дюрія почалося нове життя. Він дуже добре адаптувався, набрав вагу, став дружелюбним і компанійським. Серед його друзів – Бубочка, Вінні, Потап, Роза, тепер вони разом граються і гуляють у вольєрі, купаються у басейні. 

Разом із дорослими ведмедями в центрі живе також двоє ведмежат. Хоча в дирекції про це не люблять розповідати, бо народження малюків ведмедів у таких парках не передбачено правилами утримання: тварин зазвичай стерилізують. «Позаштатна ситуація» у реабілітаційному центрі сталася минулого року. Наразі відомо, що малюки здорові, живуть у лісі разом зі своїми мамами.

Працівники реабілітаційного центру розповідають, що кожна тварина має свій характер. Але загалом усі разом досить дружні. Їх раціон дуже різноманітний. Клишоногі їдять яблука, моркву, хліб, рибу, мед. Загалом кожен на день з’їдає близько 15 кг. 

Аби кумедні мешканці Центру добре себе почували, вони потребують особливого догляду. Тому час від часу працівники центру користуються послугами ветеринарів – колег із Берліну, вони приїжджають час від часу зі своїм обладнанням, інспектують тварин, проводять профогляди, щеплення, надають стоматологічні послуги.

Зараз до Центру планують прийняти ще близько п’ять ведмедів.

Тож для туристів – це дійсно унікальне місце. Адже тут вони можуть побачити цих великих диких тварин у фактично природному середовищі. І навіть погодувати їх різноманітними смаколиками. Тому від туристів тут немає відбою. Ані погода, ані важка дорога вражень від побаченого не псують. Усі в один голос погоджуються, що гостювати у ведмедів – круто!

Христина БІКЛЯН

 



telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах