27871
21:32 21.062019

Від угорських цигарок до радянської «оборонки»: унікальна архітектурна перлина Мукачева. Відео

Цікаве 2572

Є в Мукачеві будівля, стіни якої бачили дуже багато і досі вражають своїми масштабами. На момент будівництва, а припав він на 1907-1908 роки, – це була одна з найбільших споруд міста. Потужний, навіть по мірках сьогоднішнього дня, інвестиційний проект забезпечував робочими місцями кількасот мешканців Закарпаття, продукуючи 12 мільйонів цигарок в рік.

Навколо стін заводу неодноразово змінювалась влада, політичні режими. Спочатку угорці, потім чехи, потім знову угорці і, зрештою, радянська доба. Саме з цього моменту, а точніше з 60-х років, тут почав діяти один з найбільших промислових об’єктів міста – завод «Мукачівприлад». За традицією тих часів, виготовлялась на території заводу як виключно цивільна продукція, так і обладнання, яке використовувалось в «оборонці». Звісно, останнє не афішувалось. Таємниці окремих цехів надійно охороняли компетентні органи. Робилось тут і обладнання для атомних електростанцій радянського виробництва.

В добу незалежності України завод повністю переорієнтувався на цивільну галузь. Поступово, як і на більшості великих промислових об’єктів тієї доби, темпи виробництва почали тут згасати. Доки стіни архітектурної пам’ятники не заповнила тиша.

Старі корпуси заводу “Мукачівприлад” включені до переліку пам’яток архітектури місцевого значення Закарпатської області. Комплексу будівель присвоєно охоронний номер 090020. Незважаючи на свій статус, будівлі сьогодні перебувають в незадовільному стані: цілих вікон на старих корпусах практично не залишилось, а дахи вкрив справжній молодий ліс.

Станіслав ШУХ
Відео: Олександр САБО

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах