27819
11:42 19.062019

До Берегова доставили основу для майбутнього пам’ятника Ференцу Ракоці ІІ. ВІДЕО

Цікаве 2532

20-тонний кам’яний постамент доставили до Берегова у вівторок, 18 червня. Він зайняв своє почесне місце на площі Будапешт, яку наразі реконструюють. Цей постамент слугуватиме основою для пам’ятника, що зобразить відомого полководця та політичного діяча Ференца Ракоці ІІ верхи на коні.

Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», народний депутат України, що подав свою кандидатуру на позачергові парламентські вибори в якості кандидата-мажоритарника по округу номер 73, зауважив, що цього дня для угорців краю відбувається майже історична подія.

«Це наша давня мрія – мати на Закарпатті пам’ятник видатній постаті Ференца Ракоці ІІ. З ініціативи ГО «ТУКЗ – КМКС» та за фінансування уряду Угорщини її вдалося здійснити. Цей монумент у центрі Берегова стане ще одним чудовим творінням скульптора Лойоша Дьорфі. Сьогодні встановили основу для пам’ятника з вапнякового каменю, а вже за декілька тижнів тут стоятиме цілісна та завершена композиція», – розповів Василь Брензович.

Голова ГО «ТУКЗ – КМКС» також додав, що героїчний образ Ференца Ракоці ІІ відомий не лише угорцям, а й пов’язує між собою українців та русинів. Очолювана ним визвольна війна велася для захисту прав усіх цих народів – пам’ять про нього дотепер горить у їхніх серцях.

Генеральний консул Угорщини у місті Берегово Матяш Сіладі зауважив, що це великий проект, адже Берегово матиме не лише нову скульптуру, а й нову площу. Там ще тривають ремонтні роботи, однак їх обіцяють завершити в найкоротші терміни.

Додамо, що Берегово уже давно асоціюється у закарпатців із персоною Ференца Ракоці ІІ через угорський інститут, що носить його ім’я, а зараз ще й матиме його величну скульптуру.

Відкриття пам’ятника та й самої площі обіцяють провести вже за місяць. Тож чекатимемо на нову родзинку мальовничого міста над Верке.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах