27395
20:55 13.052019

День народження коронованого міста: Хуст відзначив 929-річчя

Цікаве 3389

У пік цвітіння Долини нарцисів, 12 травня, старовинне місто над Тисою відзначило своє 929-річчя. Святкова програма була насиченою і тривала два дні.

Хустяни та гості міста мали нагоду взяти участь у заходах на будь-який смак: спортивних, культурно-мистецьких тощо. Афіша подій просто вражала. Особливо масштабно відбувся перший в історії міста напівмарафон Khust HalfMarathoon.

Урочисте відкриття Дня міста відбулося на центральній сцені Майдану Незалежності, звідки до хустян зі словами вітань звернулися Хустський міський голова Володимир Кащук, народний депутат України Валерій Лунченко, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс. Щиро привітали мешканців Генеральний консул Угорщини в Берегові Матяш Сіладі, Тячівський міський голова Іван Ковач та закордонні гості з міст-побратимів – міський голова Лєско (Польща) Адам Снарскі, міський голова м.Ждяр-над-Сазавоу (Чеська Республіка) Мартін Мркош, міський голова Сігету-Мармацієї (Румунія) Горія Васіле Скублі, сільський голова смт.Сірмабешеньо (Угорщини) Габор Густі,. Чимало приємних слів цього дня лунало на адресу прекрасної половини людства, адже свято співпало з Днем матері.

З нагоди Дня Хуста керівництво міста та області виконало приємну місію – вручило відзнаки й нагороди шанованим хустянам. Зокрема за особливі заслуги перед містом в галузі господарської, наукової, культурно-освітньої, медичної діяльності, активну участь у суспільному житті міста рішенням дев’ятої сесії Хустської міської ради сьомого скликання від 10 травня 2019 року почесними відзнаками та присвоєнням звання “Почесний громадянин міста Хуст” перші керівники міста нагородили Федора Буришина, Миколу Білецького, Василя Данюка, Василя Ороса та Петра Мідянку. Заслужені відзнаки отримали також інші шановані хустяни – кращі у своїх професіях.

Та найбільш очікуваним для юних мешканців міста над Тисою стало визначення й нагородження переможців конкурсу на кращий вірш про Хуст, який стартував за ініціативи місцевого радіо до Дня міста і зібрав рекордну кількість учасників – 176 творчих діток. Переможців за надісланими відеороботами журі визначало у трьох номінаціях. По кожній з яких було відібрано 10 кращих учасників, а відтак методом жеребкування за допомогою наймолодших хустян визначилася трійка переможців. Так, у номінації “Авторський вірш” перемогла Софійка Рошинець, у категорії “Оригінальність” – автор гуморески Марк Гангур, а у “Найкращому виконанні” фортуна посміхнулася Марічці Кулешник. Таким чином три новесенькі IPhone 8, дякуючи щедрим спонсорам, знайшли своїх щасливих володарів. Також призом глядацьких симпатій була нагороджена Інна Мороз. Утім жоден із учасників не залишився без подарунка, усі дітки отримали пам’ятні призи.


Святковий концерт хустянам подарували колективи та солісти місцевої школи мистецтв, “зразкові” та “народні” колективи міста.

Опісля відбулася церемонія нагородження лауреатів і дипломантів 13-го Міжнародного фестивалю сучасної та народної пісні “Веселка над Тисою”, а відтак – гала-концерт переможців та зіркових співаків – Івана Пилипця, Антона Копитіна, Яна Костирко та інших. Про те, хто ж став володарем Гран-прі відомого пісенного фесту – у наступній публікації “Карпатського об’єктиву”.

Ефектним завершення дня народження міста над Тисою став виступ відомого гурту “Антитіла”, який запалив своїм драйвом нічний Хуст.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах