27289
21:37 7.052019

Перша лабораторія переробки пластику запрацювала на Закарпатті

Цікаве 2621

На Ужгородщині відкрили першу в області лабораторію з переробки пластику.

У селі Великі Лази, яке входить до Баранинської об’єднаної територіальної громади. Резиденція Пластикожуя розташована у приміщенні школи.

Українці активно підтримали європейську ініціативу голландця Дейва Хаккенса, який опублікував у мережі свої креслення, як самотужки виготовити обладнання для творчої переробки  пластику.

За роботу взявся одеський винахідник Євген. У його місті ця технологія уже успішно працює майже три роки. Приїхав на Закарпаття, аби запустити її і тут.

Винахід Євгена дає пластику друге життя і не дозволяє йому надалі забруднювати планету.

Євген ХЛЕБНІКОВ, винахідник (проект «Дорогоцінний пластик»)

Це просте непотужне обладнання, але яке робить ексклюзивні речі. Дизайнерські унікальні речі. І тут увесь цикл є. Подріблення і три станочки саме для виготовлення виробів.

Спочатку потрібно посортувати матеріал за кольором, далі – подрібнювати.

Євген ХЛЕБНІКОВ, винахідник (проект «Дорогоцінний пластик»)

Потім в хід іде наступний пристрій – екструдер. Він розплавляє уже подрібнений матеріал.

Євген ХЛЕБНІКОВ, винахідник (проект «Дорогоцінний пластик»)

Далі справа за фантазією. З розплавленого пластику можна робити будь-які вироби: аксесуари, вази, тарілки, кружки, підсвічники тощо.

У цій екпериментальній лабораторії працюватимуть школярі. Напередодні вони очищали свої села від пластику, збирали його і приносили сюди.

Софія ХОДАНЬ, школярка

Ми надзвичайно щасливі, що саме у нашій школі буде оснащеність такими новітніми машинами. І ми, думаю, з радістю будемо тут з радістю переробляти пластик, будемо допомагати довкіллі.

Вартість лабораторії – майже 7 тисяч доларів. Вона сприятиме зменшенню забруднення навколишнього середовища та привчатиме закарпатців до практики сортування сміття, яке уже активно поширене в Європі.

Олена МАРУШЕВСЬКА, представниця Закарпатської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги

З брудної кришечки ми не можемо нічого зробити. А якщо кришечки чисті, ми вже в цій лабораторії можемо з неї зробити. Ви бачите, в мене сережки з пластику. Мені подарували. Тут бачите пазли, є проволока, можна з нього щось плести. Але це все дрібні речі. Наша головна ідея – робити вуличні меблі.

Подібних експериментальних лабораторій уже є 6 в Україні і майже сотня у всьому світі. Закарпатці сподіваються, що така ініціатива допоможе впроваджувати європейські практики на теренах області.

uzhinform.com

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
WordPress › Помилка

На сайті виникла критична помилка.

Дізнайтеся більше про усунення неполадок WordPress.