26276
20:20 21.022019

Завдяки винаходу ужгородського вченого можна організувати життя навіть на Марсі

Цікаве 7501

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого стало відкриття ужгородського професора Василя Гомоная, що дозволяє з відходів виробляти органіку (продукти). Наукове відкриття ужгородський науковець здійснив спільно із французькими колегами. Винахід опубліковано в американському виданні.

Детальніше про роботу та досягнення розповів сам науковець Василь Гомонай, професор УжНУ, доктор хім.н. Процес окислення метану на фосфатних каталізаторах науковець досліджував ще у 60-70 роках та розробляв модель на тодішній техніці. Було отримано велику кількість даних, але оскільки вони оброблялися на старих машинах, це не дозволило систематизувати інформацію. Майже через 50 років завдяки співпраці з французами, ужгородський професор вивів закономірність, зроблено теоретичну модель, яка дозволяє розраховувати каталізатори під будь-які задачі. Вони спільно по-новому обрахували всі дані і зробили наукове відкриття, яке дозволяє робити з відходів продукти для подальшого використання, оминаючи дуже багато стадій. З вуглекислого газу можна отримувати органіку. По друге, ужгородський професор дослідив, як можна вуглекислий газ перетворювати на їжу. Таке ноу-хау може стати у нагоді навіть при подорожах на Марс, коли бракує їжі, кажуть науковці. Наприклад, за допомогою цих теоретичних знань можна значно здешевити каталізатори для автомобілів, в яких зараз використовуються дорогоцінні метали. Також дана технологія може бути цікавою для життєзабезпечення тривалого перебування в замкнутих просторах, наприклад, для міжпланетних перельотів. Вона дозволить отримувати поживні речовини (цукор, глюкозу) напрямку з відходів продуктів життєдіяльності.

За словами Василя Гомоная, дані були маловідомі за межами України, зараз завдяки співпраці з французами, вони стали загальнолюдським надбанням. Ще у 90-ті роки дані обробляли японські науковці. Як зауважив вчений, теорію неможливо запатентувати, відкриття буде використовуватися в окремих технологіях.
Науковець розповів, про свої досягнення і деякі цікаві біографічні моменти, які стали поштовхом до відкритті у науці. «Я закінчив школу та захоплювався фізикою, мене прийняли в Одеський інститут радіозв’язку. Нехотячи я пішов на хімфах, хоча він мені не дуже подобався. Зрештою подолав я хімічний факультет, довго вирішував куди піти. Мене запросили на кафедру ядерної фізики і я почав діяльність свою з ядерної фізики. На третій рік у мене вже була кандидатська дисертація, я займався практичними розрахунками. Але там я розсварився, все кинув і пішов на хімфак. Два роки я витратив на хімічні експерименти: вивчав вплив електричного поля, як буде мінятися склад продуктів при окисленні метану. Майже два роки знімав діаграми, ніякого впливу не виявив і мене запропонували виключити з аспірантури. Я не спав ніч, пішов на другий день розібрав свою установку, включив і раптом з’явився формальдегід. Я так зацікавився, що забув виключити все. Виявилося ту платину каталізатор окислював до вуглекислого газу і води і відкрився кварц. На кварці я отримав десь 70% формальдегіду. Пішли роботи, почали займатися окисленням метану формальдегідом. Я написав кандидатську і одержав на багатьох каталізаторах вихід формальдегіду, які у світі ніхто не мав. Захистив кандидатську по формальдегідах, став робити заводську установку, у Сєверодонецьку зробили каталізатор. 200 балонів метану привезли з-під Львова, у ботанічному саду зробив лабораторію і почав працювати на цій установці, представив докторську. Заводи не хотіли запроваджувати новації. Я продовжував працювати, виїхав закордон, але ідея мене не полишала. На всі каталізатори маю авторські свідоцтва. Ми ретельно працювали над цією проблемою як створити замкнутий цикл по їжі. І нам це вдалося. У 90-их роках ми провели експерименти в Інституті медикобіологічних проблем. Публікувався в різних журналах, сприймалися добре».

Професор вирішив відправити результати своїх багаторічних досліджень у науковий журнал Catalysis, який співпрацює з видатними вченими. Із Сорбонни ужгородський науковець отримав опонента і запрошення до співпраці. Французи перевірили дані професора за допомогою рентгенівського аналізу. «Фактично щомісяця ми спілкувалися по інтернету упродовж двох років», – коментує Василь Гомонай. До досліджень, каже професор, залучав чергових на факультеті, бо лаборантів не має. Статтю опублікували у вересні минулого року, 350 примірників журналу замовили різні країни світу, широкому загалу матеріали поки що недоступні.

Василь Гомонай також продемонстрував кілька десятків підручників, за якими навчаються студенти по всій Україні. Це і «Фізична хімія», «Фізична і колоїдна хімія», «Медична хімія» та інші.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини