24340
15:15 8.102018

«5 кроків до нової себе» – програма ужгородки Ірини Тодорової

Цікаве 1938

Пропаганда здорового способу життя, заняття спортом та в підсумку ідеальна фігура стали новими фетишами ХХІ століття. Кожен досягає поставленої мети по-своєму. Хтось днями сидить у спортзалі й ретельно вимірює кількість спожитих калорій. А хтось шукає для себе глибший сенс, що базується на покращенні як фігури, так і внутрішнього стану.

Ірина Тодорова, фітнес-тренер з 10-річним стажем та сертифікований дієтолог, розробила власний комплексний підхід до корекції тіла, який полягає не тільки в правильному харчуванні та фізичних навантаженнях, а й цілому ряді різноманітних психологічних моментів, спрямованих на відчуття внутрішньої гармонії, спокою та балансу.

«Клієнти часто питали мене: «Що далі?» Ми тренуємося, досягаємо певного результату, і все, зупиняємося. Тоді я почала заглиблюватись у правильність харчування і зрозуміла, що з великої кількості різноманітних версій та дієт потрібно обрати для себе індивідуально правильний підхід. Для мене не існує поняття «дієта» – я на ній ніколи не сиділа й нікого до неї не заохочувала. Завжди шукала якусь золоту середину. Спочатку це була відмова від ковбаси, кетчупу, майонезу, чипсів, газованих солодких напоїв. Пізніше я перестала споживати цукор. Потім у мене пішов якийсь «стоп», я ставила собі питання: «Куди далі?» – розповідає тренер про початок шляху.

Тоді Ірина стала відвідувати школу дієтологів, де їй пояснили підхід до нового способу життя. Дієта в нашому розумінні та в її основному понятті не означає те саме: ми не маємо сидіти на чомусь одному. Слово «дієта» перекладається як «спосіб життя». Це комплекс, який включає в себе систему поведінки людини, її психологічний стан, збалансоване харчування (правильне співвідношення білків, жирів та вуглеводів), фізичні навантаження, стиль життя, сон і, звісно, достатню кількість випитої за день води.

Завдяки цьому Ірина почала ще більше цікавитися питанням, чому жінкам завжди не вистачає часу: «Ми такі багатофункціональні й постійно в ритмі. Через це нам часто недобре. Коли ми сидимо вдома, нічого не робимо, то просто з’їдаємо себе. Коли працюємо, то проблеми у виснаженні та перевантаженості. І от я почала шукати якийсь баланс, таку собі золоту середину, читати відповідну літературу. Ось так і виникла програма «5 кроків до нової себе». Вона базується на 5 основних принципах: сон, вода, їжа, фізичні навантаження та психологічний стан».

Ірина переконана, що для будь-якої жінки важливим є внутрішній баланс та комфорт, але цього не можна досягнути за декілька днів. Це тривалий процес, який має відбуватися послідовно, без різких змін. Серед основних принципів тренера – худнути поступово, від 2 до 4 кг на місяць, залежно від початкової ваги. Якщо людина важить 60 кг і потрібно скинути 5, то за місяць піде 1,5–2 кг, а якщо вага 150 кг, то відповідно людина скине набагато більше – 5–6 кг.

«Ми роками наїдаємо лишню вагу й не можемо різко її скинути: можливий ефект бумеранга, коли вага повернеться навіть більша, ніж була», – наголошує тренер.

Ірина радить звертати велику увагу на вибір продуктів, особливо молочних, адже їх часто намагаються здешевити. Наприклад, у кефір додають дріжджі. Але якщо згадати, як його робили наші бабусі, то побачимо, що молоко скисало саме, ніяких зайвих інгредієнтів ніхто не використовував. А тепер термофільний грибок для дріжджів вирощують просто в банці. Усі процеси намагаються пришвидшити через масовість споживання. Тому обираючи кефір, завжди дивіться на склад: там мають бути лактобактерії, а не дріжджі.

Те саме і з йогуртом. Коли на ньому написано: «Без цукру», а на зворотному боці: «Містить фруктозу та сахарозу», цукор убиває всю корисну мікрофлору цього продукту.

Масло має бути в міру тверде, а не м’яке. Якщо залишити його на столі, воно не повинне розтектися. Якщо це трапилося, то в масло додали транс-жири – таким чином продукт здешевлюють.

Олію треба обирати нерафіновану, першого холодного віджиму. Коли ви готуєте, то її слід додавати в кінці, а тушити просто на воді. Смак буде такий самий, але корисно ж!

Крім того, не варто обирати молочні продукти з 0% жиру, адже він потрібен для здоров’я. Необхідний для організму жир присутній в олії, маслі, авокадо, горіхах, кисломолочних продуктах, м’ясі та рибі.

Щодо фізичних навантажень, то вони теж є важливою складовою процесу схуднення. Для людини, яка ніколи не займалася, варто почати з ходьби, долати хоча б 10 тисяч кроків щодня. Після цього треба додати мінімальне 20-хвилинне тренування.

До програми Ірини входять також вправи з йоги та раннє вставання (о 6.00): «Перше, що я роблю, коли прокидаюся, – випиваю склянку теплої води з лимоном. Потім виконую вправи з йоги, випиваю ще склянку води й роблю записи в щоденнику. Це теж частина моєї програми – описувати свої думки та відчуття на папері. Спочатку писати було важко, але потім я зрозуміла, що така практика допомагає розібратися в собі, ніби домашній психолог».

Сама Ірина встає о 4.40! І вже рік живе в такому ритмі.

Разом з тим не варто забувати й про саморозвиток – читати мотиваційні книги, біографії відомих людей чи просто дивитися пізнавальні відео. Можна піти й далі: вивчати іноземну мову, записатися на якісь курси чи цікаві лекції.

«Наше тіло – розумна штука, яка сама вирішує, що робити, худнути чи набирати вагу. Навіть на цій системі збалансованого харчування той, хто має набрати вагу, набере її. Співвідношення білків, жирів та вуглеводів у меню, яке я пропоную, розраховане на мінімальну потрібну для організму кількість калорій – 1200 ккал. Важливо знати, що жінкам потрібно набирати вагу не за рахунок жиру (солодкого), а білкової маси тіла», – розповідає дієтолог.

Не варто лякатися, коли після тренувань та правильного харчування ваги показують «плюс». Ірина запевняє, що це нормально, адже при цьому об’ємність людини зменшується, а м’язова маса збільшується.

Велику увагу треба приділяти й питному балансу, адже багато людей п’ють каву та чай, при цьому повністю забуваючи про воду. Це неправильно! Водний баланс потрібно поповнювати хоча б трьома літрами води щодня. Така кількість води разом з правильним збалансованим харчуванням допоможе організму швидше очиститися від токсинів та шлаків.

Сон – ще одна складова комплексного підходу Ірини. Коли людина спить, в організмі починає вироблятися мелатонін – гормон росту, антиоксидант, для жінок ще й гормон молодості. Відбувається це з 9-ї до 11-ї години вечора. А засвоюється мелатонін до 4-ї ранку. Відповідно ми маємо заснути вчасно, щоб повною мірою отримати від нього користь.

«Тільки якщо всі 5 пунктів застосовуються в комплексі, усередині організму виникає потрібний баланс», – зауважує пані Тодорова.

Варто додати, що родина повністю підтримує Ірину – живе за її режимом. Чоловік стежить за здоров’ям, контролює систему харчування та займається спортом. Батьки у свої 50 років теж почали бігати марафони, переглянули харчування.

Разом з однодумцями та учасниками власної програми Ірина поїхала до теплої Туреччини в організований нею ж фітнес-тур: «Це була одна з моїх мрій. Я довго думала, як її здійснити, і от нарешті це сталося. Ми будемо рано прокидатися, матимемо три тренування на день, і звісно, дівчата харчуватимуться разом зі мною. У нас будуть цікаві лекції-розмови».

Ірина Тодорова переконана, що всі свої бажання та мрії потрібно конкретизувати: «Я так роблю й бачу, що все матеріалізується. Головне – упевнено йти до своєї мети!»

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах