24090
13:22 23.092018

Свято дружби, нового урожаю та старих традицій «Берег фест» скликає друзів!

Цікаве 4347

Цими вихідними на стадіоні імені Дьордя Борно у селі Яноші Берегівського району проводять 53-ій районний фестиваль «Берег фест 2018». За роки свого існування фестиваль дедалі більше набирав обертів та наразі може похизуватися чималою кількістю зіркових гостей та відомих гуртів, які тут виступали. Цьогоріч гостей приїхав розважати гурт «REPUBLIK». Але про все по порядку.

«Берег фест» відомий своїми розвагами. От і зараз святкування розпочалося забігами на коротку дистанцію та благодійного півмарафону,  де участь взяла й дружина Прем’єр-міністра Угорщини Аніко Леваї.

Не обійшлося й без непередбачуваних погодних умов. Проте навіть дощ не зміг завадити проведенню фестивалю – люди все-одно прибували та навіть з парасольками готові були святкувати разом свій улюблений «Берег фест».

Урочиста частина фестивалю розпочалася зі святкової костюмованої ходи, яку очолили високоповажні гості, а ззаду них рухалися вози наповнені цьогорічним врожаєм винограду.

З головної сцени до гостей фестивалю звернувся Геннадій Москаль, голова Закарпатської ОДА. Він не змінив традиції та розпочав свою промову на угорській мові: «Дорогі гості, вітаю вас на одному із найуспішніших фестивалів Закарпаття «Берег фесті». Це свято проводиться щороку ранньої осені, коли закарпатці збирають урожай. Воно має насичену та цікаву культурну програму, а участь у святкуванні завжди беруть ті, кому небайдужі традиції нашого краю».

Губернатор наголосив, що «Берег фест» скликає людей різної національності, які в мирі та злагоді проживають на Закарпатті – це ще один яскравий приклад взаємоповаги і толерантності, який наповнює духовну спадщину Закарпаття.

Додамо, що в рамках святкування, Геннадія Москаля нагородили відзнакою «Почесний громадянин Берегівського району».

Йосип Борто, перший заступник голови Закарпатської обласної ради та заступник голови ГО «ТУКЗ-КМКС» теж привітав берегівчан та гостей свята. Він розповів, що протягом останніх років замість днів села на Закарпатті часто почали проводити фестивалі: «Наш край вже став відомим своїми фестивалями, адже їх тут чимало. Це важливо з багатьох аспектів. З одного боку, подібні заходи об’єднують громади, а з іншого – приваблюють туристів, що є важливою економічною складовою розвитку нашого регіону. До прикладу, на цей фестиваль прибули делегації з різних куточків Угорщини. Ми маємо змогу показати їм цікавинки нашого Закарпаття і сподіваємось на подальшу популяризацію краю».

Пан Йосип також зауважив, що «Берег фест» є підтвердженням того, що закарпатці і далі хочуть жити мирно, дружно та у співпраці, незалежно від національності: «Над нами збираються темні хмари і це стосується не лише сьогоднішньої погоди, а й угорської громади краю. Проте ми знаємо, що нас чекає після бурі – сонце та хороша погода. Сподіваємось це трапиться і у житті угорської нацменшини».

Іштван Петрушка, голова Берегівської районної державної адміністрації додав, що вже 53 роки цей фестиваль є святом дружби, нового урожаю та старих традицій: «Нехай новий урожай винограду дасть хороше вино, традиції продовжують жити, а дружба з роками тільки міцніє. Бажаю всім гарно відпочинку, хорошого настрою і яскравих вражень. Хай живе Берег фест!»

Йосип Шін, голова Берегівської районної ради щиро привітав присутніх та учасників фестивалю: «Слово фестиваль означає народне гуляння, тому сподіваюсь ці вихідні ми проведемо разом із нашими українськими та закордонними гостями посеред яскравого і багатого на різноманітні заходи свята, де кожен може знайти для себе багато нових друзів».

На завершення урочистої частини свята відбулося традиційне запалення фестивального вогню.

Одним із найбільш традиційних дійств «Берег фесту» залишається чавлення винограду. Цьогоріч Іванна Решко, учасниця «Голос. Діти» та різних вокальних конкурсів удостоїлась честі першою залізти у величезну діжку та босоніж вичавити сік із нового урожаю винограду.

Крім того, всі  гості фестивалю мали змогу продегустувати численні закарпатські вина, вироби бджільництва та продукти сироварень.

Організатори подбали й про найменших. Для них передбачили чимало розважальних програм: міні-спектаклі, ігри, атракціони, аквагрим, шоу мильних бульбашок та вікторини. Дорослі ж, у свою чергу, могли отримати чимало вражень від лицарських поєдинків та середньовічних танців.

Фестиваль триває й сьогодні та обіцяє не менш насичену програму. Тому не баріться, завітайте на «Берег фест»!

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини