23011
21:14 16.072018

Подорожуючи Закарпаттям. У Бедевлі капличку встановили, а до занедбаної автобусної зупинки нікому нема діла. ФОТО

Цікаве 2372

Люблю мандрувати і ділитися враженнями про побачене, почуте.

Проїжджаючи Закарпаттям, завжди звертаю увагу на автобусні зупинки. Старі автобусні зупинки, зведені ще у радянські часи, це були не просто спеціально відведені місця для посадки/висадки пасажирів автобусів. Це були не просто місця, де пасажири можуть сховатися у негоду. Це були свого роду витвори мистецтва. Як відомо, закарпатські митці у 60-70-х роках минулого століття їздили по області й оздоблювати зупинки. На стінах  виводили не просто якісь візерунки, а сюжетні мозаїки, які передавали особливість та колорит місцевості, району.

На жаль, більшість декоративних елементів зазнала шкоди і руйнувань. А причина в тому, що зупинки не мають ґазди. Точніше кажучи, ґазда є, але ґазда каже, що в нього для цих потреб нема грошей. Нагадаю, автобусні зупинки перебувають на обслуговуванні Служби автомобільних доріг у Закарпатській області. Натомість сільські голови кажуть, що не мають права приводити до ладу зупинки, хоча вони і встановлені на землях села.

Нещодавно побувала на Тячівщині. Проїжджаючи Бедевлю, привернула увагу зупинка з мозаїчним панно – жінки збирають урожай яблук. У їхній компанії тільки один мужчина. Традиційного напису із назвою населеного пункту нема, проте є повно недопалків, порожніх пляшок – скляних і пластикових – з-під води та алкогольних напоїв. Довкола ростуть бур’яни, бадилля. Аби зробити знімки зупинки, мусіла ніс затулити – так несло сечею. Побачивши зупинку в такому стані, у мене склалися не найкращі враження про людей цього населеного пункту та бирова.

А за декілька кроків зведена капличка. Не знаю, хто її звів і за які гроші, але сусідство із занедбаною зупинкою не розумію.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах