21469
17:00 4.052018

Легкі та повітряні сукні ужгородської дизайнерки зачаровують з першого погляду. ФОТО

Цікаве 2131

Ярослава Бережнюк – засновниця бренду суконь під цікавою назвою «Yaskrava». «Сукні для душі» – ось так дизайнер характеризує свої вироби, і тільки глянувши на них, можна констатувати цей факт. Легкі та повітряні сукні ужгородської дизайнерки зачаровують з першого погляду. V-подібні вирізи й пишні спідниці, що розлітаються, – це її індивідуальний та впізнаваний стиль.

Сама Ярослава називає свій шоу-рум затишною домашньою студією. Для цього в її будинку відведена окрема кімната під стійку з одягом. У такому особливому просторі кожна дівчина зможе знайти сукню для душі.

«Я людина без якихось часових обмежень – не можу працювати з 9-ти до 9-ти, мені потрібен простір. Це для мене найбільш адекватний варіант. Інколи хочеться просто поспати чи попити кави й відпочити, чи то піти на пробіжку. Ми, творчі люди, такі. Тому формат вільного графіка та домашньої творчої атмосфери підходить мені найбільше, так я найкраще можу активізуватися на потрібну хвилю», – каже Ярослава.

Дизайнерка розповідає, що клієнти спокійно можуть прийти до неї й замовити сукню чи обрати вже з наявних. «У мене можна попити кави або чаю та переміряти сукні, як у серіалі «Друзі». Моя ідея є саме такою – дружня атмосфера спілкування, а не якийсь центр з обслуговування».

Сама назва бренду з’явилася не випадково. Ярослава – дуже яскрава та світла натура, тому друзі лагідно називали її «Яскрава». Дівчина зізнається, що довго думати над назвою не довелося, вона прийшла сама по собі.

Займатися дизайном суконь Ярослава почала декілька років тому. Творчість якось поступово влилася в її життя і стала головним аспектом та метою. Спочатку дівчина шила тільки для себе. Навіть зараз вона переконана, що кожна річ має насамперед подобатися їй і тоді обов’язково сподобається майбутній власниці.

«Усі весільні сукні, усі замовлення роблю в першу чергу для себе. Я зрозуміла, що тільки в такому форматі виріб подобається всім іншим і конкретно тій людині, якій ти його створюєш. На мою думку, так і мало б бути в професійному житті: коли людина чимось займається, вона повинна робити це в першу чергу для себе, щоб це подобалося саме їй. Можливо, це егоїстично, але так воно працює. У процесі роботи мої ідеї та ідеї клієнтки тісно переплітаються, навіть синхронізуються, ми ніби на одній хвилі. Мені пощастило ще й тому, що до мене переважно звертаються дівчата зі смаком, подібним до мого. Мені це імпонує», – розповідає дизайнерка.

Щодо освіти, то за спеціальністю дівчина – економіст та юрист. Усього, що знає про пошив одягу, навчилася на практиці від мами, яка теж є самоучкою. Крім того, Ярослава впевнена, що це передається й генетично, адже ще кілька членів її родини були кравцями.

«Звісно, я користуюсь і стандартними викройками з журналів, але частіше за все адаптую їх під себе. Усе прийшло з часом та практикою. Переважно я працюю з певним форматом тканин від шовку й мережива до шерсті. Тепер уже наперед знаю, як себе поведе тканина, як лежатиме в кінцевому підсумку», – каже Ярослава.

Для суконь дизайнерки притаманні повітряна легкість, грайливість та жіночність. Дизайнер розповідає, що в її виробах переш за все важливою є легкість у русі, щоб вони дозволяли будь-якій жінці відчути себе кимось іншим – кінодівою, лісовою феєю чи принцесою.

«Мені дуже близькі мінімалізм, класика та бохо, богемні елементи. Я вважаю, що все геніальне в загальному підсумку доволі просте й практично поверхневе, але цього не видно, тому хочеться це якраз показати. Цей стиль поза модою, він вічний і відкритий для експериментів – там велике поле, де можна розгулятися, додати щось своє, внести свою індивідуальність у вже «заїжджені» речі», – зазначає дизайнерка.

Першими клієнтками дівчини, звісно, стали подруги. Її роботи вже тоді були приблизно в одному стилі та пастельних нейтральних кольорах. Ярослава зізналася нам, що серед її суконь є й найулюбленіша, під чарівною назвою «Вербова». Дизайнер розповідає, що вона найбільше відповідає її смаку – там відкрита спина і V-подібний виріз, повітряна спідниця. Вона пошита з органзи на сірій підкладці та оздоблена вишивкою з вербовими гілочками.

Звісно, ми запитали в Ярослави, звідки вона черпає натхнення. «Воно приходить нізвідки, як сон, ніби яблуко падає на голову, – пояснює дівчина. – Може з’явитися раптово, коли просто ходжу по магазинах з тканинами. Прикладаючи її до себе, уже бачу загальну картину нової сукні».

Наразі в дизайн-студії Ярослави можна не тільки замовити індивідуальне пошиття сукні, а й узяти в оренду будь-яку з наявних: «Я дотримуюсь індивідуального підходу, адже всі дівчата унікальні й потрібно враховувати особливості кольоротипу та фігури».

Останнім часом Ярослава активно займається розробкою власного сайту та розкруткою бренду. Крім того, до неї дедалі частіше звертаються дівчата задля пошиття весільних суконь.

Серед мрій дизайнерки є створення «творчого дворика» в Ужгороді, який би об’єднав кількох талановитих фахівців різних напрямів – від різьбярів, керамістів до декораторів. Дівчина переконана, що над цим варто працювати, адже таке місце могло б стати візиткою обласного центру: «Втілити цю ідею складно. Потрібно знайти платформу тих творчий людей, об’єднатися та, звісно, знайти кошти». Разом з тим дизайнерка планує в майбутньому все-таки реалізувати цей задум.

Коли розглядаєш сукні Ярослави, одразу виникає бажання їх приміряти, покрутитися перед дзеркалом і відчути себе принцесою у своєму казковому світі. А що ще потрібно для жінки – почуватися гарною та неперевершеною.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах