19728
13:15 18.022018

Пастілки. Як живеш, глибинко? ФОТО

Цікаве 4251

Пастілки – одне із 24 сіл гірської Перечинщини, підпорядковане Дубриницькій сільраді. «Село – неначе писанки», – так коротко і влучно можна сказати про Пастілки.

Пастілки село1

У 80 дворогосподарствах проживає 295 чол. Живуть мирно, як одна родина, дбаючи про чистоту та порядок не тільки у своїх оселях та на обійстях. Сміття та побутові відходи, які люди складують до сміттєвих баків, вивозять регулярно. У центрі села є клубна установа, бібліотека, фельдшерсько-акушерський пункт, зручна зупинка для очікування автобуса. Більшість пастілчан працює на підприємствах Перечина та Ужгорода. До райцентру – 10 км, до обласного центру – 30 км.

Історія

Виникло у першій половині ХVІ ст. Перша згадка з 1567р., коли тут фіксуються два господарства. 1588р. ґаздували вже чотири родини, що володіли по четвертині наділу. Завдяки шолтесам в останній чверті ХVІ ст. у село переселилося кілька родин. Податкова відомість того часу зафіксувала 17 селянських обійсть та шолтеса. У другій пол.ХVІІ – на поч. ХVІІІ ст. глибинку покинуло 4/5 селянських родин. У 1715р. залишилося тільки три господарства.

Село у джерелах іменували по-різному: «Nagy Pastyl», «Hoskova Nagy Pastyl», «Hluzkova Pastil», «Manaja Pastilly». Назва походить від слова «пастівник» (пасовище).

Храм Божий – окраса села

Джерела ХVІІІ ст. згадують церкву Іоана Хрестителя, збудовану в 1798 р. Одні пишуть, що це була дерев’яна споруда, інші – що кам’яна. Теперішній храм розташований на пагорбі, напис на фасаді свідчить, що споруджений 1839-го. Через 150 років, 1989 року, з ініціативи священика Василя Росохи, куратора Івана Соляника та церковника Федора Міньковича розпочали реконструкцію. Добудували частину святині, звели нову баню, новий дах, всередині провели оздоблювальні роботи, впорядкували територію. 7 грудня 2008 року було освячено престол і реконструйовану церкву Святого Іоана Предтечі. Чин освячення очолив Преосвященний владика Феодор, єписком Мукачівський та Ужгородський УПЦ МП. Розділити цю радісну подію приїхало багато людей з району, отець Владислав Керецман зі Словаччини (10 років вів богослужіння в Пастілках і чимало зробив для реставрації церкви). На престольний празник 7 липня тут також багатолюдно: приїжджають вірники, процесії з довколишніх сіл. Перед церквою – два муровані хрести 1903р.

У школі навчається 13 учнів

У Пастілківській ЗОШ І ступеня у 2017-2018 навчальному році навчається 13 учнів. Четвертокласників – троє, третьокласників – семеро, другокласником є один учень, першачків двоє – Іванко та Інночка. Всіх дітей навчають двоє вчителів. Школа знаходиться у старому приміщенні, але для учнів є всі умови: влітку провели косметичний ремонт у класах, зробили запаси дров на осінньо-зимовий період, є внутрішня вбиральня, вода. Про це кореспонденту «КО» розповіла завідувач Пастілківської початкової школи Марія Плакош.

Спільна справа гуртує

Хоча Пастілки і бічне та малонаселене село, але воно було газифіковано п’ятим населеним пунктом Перечинщини. 28 квітня 2007р. символічні факели в урочистій обстановці запалили керівники органу місцевого самоврядування, району, області.

Сергій Суворов, на той час депутат Дубриницької сільради, один з ініціаторів газифікації Пастілок, поділився успіхами територіальної громади щодо її згуртованості навколо спільного питання: «Коли газифікувалися Дубриничі, Пастілок не було навіть у планах. Але пастілчани – люди наполегливі, вирішили: «Якщо держава не може допомогти, то село газифікуватиметься власним коштом». 12 вересня 2006 року відбулися сільські збори, на яких створили сільський кооператив з проведення газифікації населеного пункту. До його складу увійшло 70 чоловік, я очолив його. Ми склали кошторис, розділили необхідну суму на всіх. У результаті дольова участь кожної оселі складала 1600 гривень. За ці гроші зробили проектну документацію, замовили підрядчика для виконання земельних робіт. Усе робилось дуже швидко: 30 жовтня розпочали земельні роботи, а 15 грудня закінчили. У село можна було запускати газ. Затримка була за тим, що керівництво району ніяк не могло віднайти кошти на підвідний газопровід з боку Дубринич протяжністю 1,8 км. Слава Богу, після новорічних свят гроші були виділені на ці потреби, і завдяки теплій зимі роботи розпочали у січні і завершили перед Пасхою».

Канонік Іоанн Пастелій – предтеча закарпатської історіографії

Він увійшов в історію краю як церковний і культурний діяч, педагог, дослідник історії церкви, поет-сатирик. Його біографічні дані досить скупі. Документально не доведено навіть точне місце його народження. Більшість дослідників вважають, що він народився 21 січня 1741р. у с. Мала Пастіль – сьогодні с.Пастілки. Назву села використав для свого псевдоніма – Пастелій, а справжнє його прізвище – Іван Ковач.

Освіту здобув у навчальних закладах Ужгорода, Будина, Егера, був священиком у Хусті, Мукачеві, Гуменному, Коритнянах, працював професором етики в Мукачівській богословській школі. Для свого часу був високоосвіченою людиною і свої знання, талант і здібності поклав на вівтар розвою духовності рідного краю. Своєю невтомною працею, діловими якостями та високою ерудицією викликав повагу і довіру не тільки з боку близького оточення, а й єпархіального керівництва. І коли після передачі ряду парафій грецького обряду Списького комітату під юрисдикцію Мукачівського єпископату в 1787 р. виникла потреба у посаді другого генерального вікарія для керівництва новоутвореним 27 липня 1787 р. Кошицьким вікаріатом, то єпископ А.Бачинський без найменших вагань рекомендував каноніка Пастелія. Рекомендація в усіх інстанціях була врахована і угорський королівський намісник граф Христофор Ніцьки “призначив славного каноніка з Ужгорода Іоанна Пастелія за самі його добрі якості та ґрунтовні знання другим вікарієм”.

Своїми працями «Історія Мукачівської єпархії» та «Про походження русинів» заклав основи історичної концепції Закарпаття і започаткував вивчення такої важливої теми як історія церкви краю. Ужгородський науковець Дмитро Данилюк, який вклав велику лепту в дослідження його творчості, по праву назвав І.Пастелія «предтечею закарпатської історіографії».

І.Пастелій залишив помітний слід і на літературній ниві. На це звернув увагу І.Франко у статтях “Карпаторуське письменство ХVІІ-ХVШ вв.” і “Южнорусская литература”. Великий Каменяр зарахував Пастелія до тієї частини закарпатської інтелігенції, яка “не порвала зв’язків з простим народом і його мовою і є “автор багатьох історичних записок і дуже популярної сатири на попа”.

Закінчив земний шлях в 1799 р., похований в Ужгороді, але місце поховання невідоме. У рідному селі вшановують Івана Пастелія: 2012 року відбулася наукова конференція, присвячена його життєвому та творчому шляху, на фасаді клубу встановлена меморіальна дошка.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини