19630
17:00 13.022018

Романтична легенда святого Валентина

Цікаве 2129

Свято всіх закоханих – День святого Валентина – відзначають мільйони пар по всьому світу. Воно символізує любов, романтику та всі теплі почуття закоханих одне до одного. У багатьох країнах цього дня кав’ярні та магазини прикрашені святковою атрибутикою: сердечками, купідончиками, ліхтариками та свічками.

chon-nguoi-yeu-minh-1

Це свято вкрите ореолом таємничості і, звісно, пов’язане з романтичними легендами, які можуть зачепити навіть холодне серце. Найпопулярніша з них розповідає про християнського священика, що жив у ІІІ столітті нашої ери в Римській імперії – Валентина. Він таємно вінчав усіх закоханих, незважаючи на закон імператора Клавдія ІІ, який заборонив шлюби. Правитель вважав, що саме шлюбні узи та сім’я стануть на заваді його планам із завоювання нових земель, тому легіонери мали залишатися вільними.

Приховати все це було неможливо, та оскільки Римська імперія славилася своєю повагою до законів, імператор наказав кинути священика в темницю і засудив до смертної кари.

Але вийшло так, що, перебуваючи в ув’язненні, Валентин закохався в дочку тюремника Джулію, і вони почали листуватися. Історія закінчилася трагічно. Перед стратою, 13 лютого, Валентин надіслав дівчині свого останнього листа, підписаного словами «Твій Валентин». Джулія прочитала його 14 лютого, коли коханого вже не було в живих. Але фраза буквально відразу стала крилатою, і навіть сьогодні її друкують на багатьох листівках до Дня святого Валентина.

Згідно з іншою версією, дочка начальника в’язниці, в яку закохався Валентин, була сліпою, а він умів зцілювати хворих. Діти, котрим він допомагав до ув’язнення, кидали через йому вікно листи з подяками. Дізнавшись про це, наглядач в’язниці попросив про допомогу. Він привів свою доньку до священика, і той закохався. 14 лютого, перед стратою, Валентин надіслав дівчині листа, в якому було листя шафрану. Коли вона відкрила його, до неї повернувся зір. Пізніше дівчина посадила на могилі Валентина мигдалеве дерево – символ щирої та вірної любові.

Утім є ще одна популярна версія, де Валентин був римським патрицієм, який таємно прийняв християнство. Більше того, він навернув до віри ще й своїх слуг, але його захопили разом з двома з них саме в той час, коли він проводив обряд їхнього вінчання. Валентин обміняв в охоронців життя закоханої пари на своє. У день страти він передав останній лист у вигляді серця, що символізувало любов до всього живого, сліпій дівчинці, яка завдяки цьому прозріла.

Хоча правдива історія Валентина овіяна безліччю таємничих легенд, безумовно, вона має свою привабливість, адже розповідає про героїчну й романтичну постать. Не дивно, що в епоху середньовіччя Валентин був одним із найпопулярніших святих в Англії та Франції.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах