19383
20:13 30.012018

Диво-перетворення новорічних ялинок

Цікаве 4245

Від неї не можна відірвати погляду, коли вона сяє в залах та оселях. Ялинка дарує справжнє свято, атмосферу затишку й радості. Але рано чи пізно свята закінчуються, і та, від якої ще вчора перехоплювало подих, опиняється на смітнику. Ця картина дуже сумна, і поки ми будемо використовувати живі ялинки, існуватиме проблема їхньої правильної утилізації.

1

Зазвичай після закінчення свят українці викидають придбані дерева. А підприємці, що не змогли продати ялинки, влаштовують справжні стихійні сміттєзвалища на ринках та околицях міста.

Чи не в кожному дворі обласного центру біля сміттєвих баків лежать по кілька деревець. Ужгородці в один голос твердять, що їх сюди виносять завжди. Адже про пункти збору новорічних красунь не чули.

На щастя, така ситуація не в усіх містах України. До прикладу, у столиці з 12 січня запрацювали пункти збирання ялинок. Комунальне об’єднання «Київзеленбуд» організувало 10 таких точок. Зазначається, що зібрані ялинки перероблять на тріски й використають для мульчування лунок кущів та дерев. Здати ялинку на утилізацію можна до 1 лютого. Минулого року такі пункти на базі районних підприємств отримали від населення понад 5 тисяч дерев.

На переробку після новорічно-різдвяних свят відправили й головну ялинку країни, що височіла на Софійській площі. Її подрібнені гілки розвезли по столичних скверах, там їх використають для утеплення рослин. А ось стовбур порізали на диски. Перші подарували журналістам, інші – планують спочатку роздати художникам, аби відшліфували та розмалювали, а навесні продати з аукціону. Сподіваються виторгувати 100 тисяч гривень і перерахувати їх франківському лісництву.

2

Без шоу, але теж із користю використають і дві головні ялинки Закарпаття. 18-метрову рахівську красуню, що була встановлена на площі Народній, відправлять на біопаливо та добрива. Те саме стосується і ялинки, що красувалася на площі Театральній. 15-метрове дерево поріжуть на дрова й передадуть у порядку черговості комусь із малозабезпечених ужгородців, які звернулися до міської ради з проханням допомогти з дровами.

На Закарпатті свідомих громадян, котрі б шукали пункти прийому ялинок, – одиниці. Процес утилізації відбувається таким чином: комунальники чи обслуговуючі організації, що займаються вивезенням твердих побутових відходів, самостійно забирають дерева й відвозять їх на пункти переробки. Так в обласному центрі минулоріч утилізували понад півтисячі ялинок.

«За допомогою подрібнювальної машини гілочки ми перетворюємо на щепу. Відтак використовуємо її двома шляхами. По-перше, виготовляємо з неї спеціальне добриво, яке змішуємо з ґрунтом, додаємо туди певні мінеральні сполуки і так отримуємо добриво для підживлення зелених насаджень. По-друге, використовуємо для мульчування. Ця щепа потрібна для того, щоб утепляти дерева взимку. Ялинки на наше підприємство привозять обслуговуючі організації. Тож усі непотрібні ялинки стають корисними», – розповідає керівник ТОВ «Ужагромікс» Іван Опаленик.

Утім новорічні деревця можна використати також для тепла. В Ужгороді діє кілька котелень, які працюють на твердому паливі. Зазвичай це бюджетні установи міста. Тож час від часу комунальні підприємства привозять їм ялинки. А комусь вистачає і власних деревець.

До прикладу, в дитячому садочку № 28 усі ялинки, які наряджали в групах, пішли на обігрів будівлі. «Хоч дров у нас достатньо, адже влітку ми ґрунтовно підготувалися до зими, усе ж таки ялинки використали раціонально. Спалили їх у нашому котлі. В актовому залі стояла велика штучна ялинка, але по групах батьки захотіли встановить живі деревця. Тож принесли, дітки їх наряджали – радості було дуже багато. Після свят ми розумно утилізували ялинки. Вийшло і красиво, і корисно», – розповіла директор дошкільного навчального закладу Любов Рубіш.

Тож українці самі думають, куди ж подіти використану хвою. Адже в нашій країні правильна утилізація ялинок не дуже розвинена. Подекуди деревця віддають у зоопарки або ж на ферми, утім частіше за все просто виносять на смітник. А ось ті, хто викидатиме ялинки у невстановлених місцях, незабаром платитимуть за це штраф – від 340 до 1700 грн.

На відміну від України, за кордоном утилізація ялинок поширена й організована. Європейці та американці знайшли для них масу способів застосування, щоб не забруднювати навколишнє середовище. У Швеції ялинки спалюють у котельнях, завдяки чому опалюються будинки понад 10% тамтешнього населення. У Скандинавських країнах відвозять на фабрики, де з них роблять меблі. В Австрії з новорічних дерев виготовляють паливні брикети, а в Німеччині – дерев’яні ножі для масла. Крім того, у деяких країнах ялинки йдуть на компост для міських парків і навіть використовуються при виробництві ліків проти грипу. У багатьох містах США ялинку можна здати до центру переробки. З хвойних дерев там роблять папір і наповнювач для котячого туалету.

Тож варіантів, як з розумом використати новорічні дерева після свят, безліч. Головне – бажання. Адже правильна утилізація ялинки допомагає зберігати довкілля.

 

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах