19036
16:30 12.012018

Традиції святкування Старого Нового року

Цікаве 2295

Хоч святкування Нового року вже й закінчилося, ті, кому не вистачило веселощів, мають ще один привід погуляти – зустріти Старий Новий рік. Його відзначення – це свого роду завершення новорічно-різдвяних свят. Разом з тим для багатьох віруючих Старий Новий рік є більш яскравим святом, ніж звичайний Новий рік, оскільки пишні застілля дозволені виключно після закінчення Різдвяного посту.

1364_one_max

Традиція відзначати Старий Новий рік пов’язана з розбіжністю двох календарів: юліанського та григоріанського, яка у XX–XXI століттях становить 13 днів. Тому Новий рік за старим стилем відзначається в ніч з 13 на 14 січня.

Вечір напередодні Старого Нового року називається щедрим. У цей час від хати до хати ходять щедрувальники. Щедрий вечір 13 січня дуже схожий на Святвечір перед Різдвом, проте страви тут уже не пісні: на стіл подають ковбаси, м’ясо, сало, пироги, вареники, млинці та багато іншого.

Обов’язковою стравою є особливо приготована кутя. Її варять до світанку з крупи, принесеної з комори найстаршою жінкою в родині. А глава сім’ї набирає воду з колодязя або ополонки. Ця каша не повинна бути дрібною чи білою, а також розваритися й піти через край горщика – таку кутю викидають, щоб позбутися біди.

За святковою вечерею має зібратися вся родина, попросити одне в одного пробачення й загадати щастя та достатку в новому році. Увечері цього дня дівчата ворожать. До речі, ворожіння на Старий Новий рік у народі вважається одним з найбільш правдивих.

Наприклад, виходять на вулицю, і яка тварина зустрінеться першою, таким і буде суджений: якщо пес, то лихим, а життя собачим, вівця – тихим і сумирним тощо. Кладуть під подушку гребінця і, лягаючи спати, промовляють: «Суджений-ряджений, розчеши мені голову!». Хто присниться, за того й випаде вийти заміж.

Крім того, у ніч на Старий Новий рік люди намагаються передбачити майбутнє за прикметами. Ось деякі з них:

– якщо ніч після Нового року тиха і ясна, буде щасливий рік не лише для людей, але й худоби;

– якщо зранку 14 січня сонце високо зійде, увесь рік буде щасливим, а особливо добрим буде садовий урожай;

– якщо іній рясно покриває дерева, буде врожай зернових і хороший медозбір;

– якщо падає м’який сніг – до врожаю, а коли тепло, то літо буде дощовим;

– який перший день у Новому році, такий і рік;

– якщо на Меланії відлига, то слід чекати теплого літа.

На Старий Новий рік традиційно зранку ходять посівати зерном у будинках родичів, сусідів, знайомих. Вважається, що робити це повинні хлопчики, оскільки існує повір’я, що на Новий рік першим зайти в дім має чоловік, щоб усе було добре і в сім’ї, і в господаря. Посівальникам дають гроші та солодощі.

Цікавим є те, що Старий Новий рік відзначають у багатьох країнах Європи, але по-своєму. В Уельсі це фестиваль Хен Галан, який проводиться в долині Гвон і символізує початок Нового року за юліанським календарем. Цього дня діти ходять по домівках і отримують подарунки.

У Швейцарії Старий Новий рік називають «старий день Святого Сильвестра». Це свято відзначає переважно німецькомовне населення швейцарських кантонів. День Святого Сильвестра є наслідком народного неприйняття переходу на григоріанський календар у ході Реформації.

Відзначають Старий Новий рік і в Північній Африці. Роблять це бербери. Правда, для них, на відміну від європейців, це справжній Новий рік, адже берберський календар, по суті, є не дуже грамотною калькою з юліанського. Свято вони відзначають 12 січня.

Як би ви не святкували, головне, щоб з близькими для вас людьми!

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах