18441
16:58 21.122017

Студентка із Хустщини створює солодкі шедеври та мріє про власну кондитерську

Цікаве 5533

Мар’яні Томищ із села Липча Хустського району всього 17 років. Вона навчається на 3-му курсі відділення «Фармація» Хустської філії Медичного коледжу «Монада». Однак у вільний час дівчина вивчає не лікарські препарати, а створює дивовижні десерти.

21765110_155352715054115_3009058902366915922_n

Свій перший торт юна кондитерка спекла для рідних два роки тому. Сім’я була в захваті від її кулінарного дебюту, і це надихнуло дівчину творити далі. Почала експериментувати і, як то кажуть, методом проб та помилок досягла певних успіхів. Сьогодні студентка, попри навчання, щотижня приймає замовлення прикрасити вишуканими солодощами власного виробництва ювілеї, хрестини, дні народження, дівич-вечори та інші свята односельчан, і не тільки.

Солодке хобі переросло в кондитерське мистецтво

Скільки Мар’яна себе пам’ятає, її завжди тягнуло до кухні. Навіть коли була зовсім маленькою і мама чи бабусі щось готували до свят, вона уважно спостерігала за творчим процесом. А коли підросла, почала сама пробувати пекти тістечка та кекси.

Сьогодні ж у її маленькій «домашній кондитерській» народжуються знамениті торти «Київський», «Празький», «Баунті», «Снікерс», бісквіти з пломбірною, карамельною, вершково-сирною, йогуртовою, заварною начинками та шматочками фруктів і горіхів. І це лише незначний перелік того, що готує Мар’яна. У неї можна замовити не тільки торт, а цілий солодкий стіл або candy-bar, як зараз модно говорити, та наповнити його кейк-попсами, капкейками, макарунами, мерингами, пряниками, десертами в стаканчиках та іншими солодощами, і що важливо, не просто власного виробництва, але й за авторською рецептурою.

– Спочатку я брала за основу рецепти бабусь, мами, з книжок, журналів, Інтернету, однак у процесі роботи адаптувала їх, змінювала та перепрацьовувала. Тож тепер користуюся рецептами із власними поправками. Утім маю і свій фірмовий торт. Звісно, рецептуру не розсекречу, скажу тільки, що його головний інгредієнт – це любов (усміхається, – авт.).

21766738_155756951680358_5781719348652901422_n

Найголовніше – це якість продуктів і любов до справи

Мар’яна впевнена, що хороший торт можна спекти тільки з якісних продуктів, приправлених любов’ю до справи, якою займаєшся. Тому дівчина дуже ретельно ставиться до підбору інгредієнтів.

– Я печу торти із домашніх продуктів. Часто випічку замовляють на дитячі свята. Їх я особливо полюбляю, адже це такий політ для фантазії! Однак розумію наскільки важливо, щоб торт був не лише смачним, а й без усілякої «хімії». А щоб випічка добре вдалася, використовую лише якісні та свіжі домашні продукти. Утім найголовніша таємниця – приступаю до роботи з хорошим настроєм та любов’ю до справи, бажанням здивувати, тому постійно вчуся, вдосконалююся, відточую майстерність.

І дійсно, креативна дівчина має велику жагу до знань та творчості. Усе, що вона нині знає й уміє, здобуто шляхом самоосвіти, шляхом проб і помилок та роботи, бо тільки так приходять досвід і майстерність. Учитися по-новому виготовляти красиві й водночас смачні торти Мар’яні допомагає також Інтернет. Дивлячись відео, дізнається, як наносити мастику, скріплювати деталі, оформляти.

– Можна довго розказувати, як місити тісто чи скільки часу збивати крем. Але часто буває, що знання не допомагають, треба просто відчути – дотиком, душею, – ділиться своїми роздумами майстриня.

– Люблю нове, не люблю повторювати те, що вже робила. Особисто для мене цікавими є торти з цукровими фігурками, які мають не лише бути схожими на своїх мультяшних героїв, але й вписуватися в стиль торта і, головне, передавати позитивні емоції, бути ніби з душею, адже торт – це основа святкового настою! На створення фігурки йде багато часу, іноді доводиться переробляти її декілька разів. Але я точно знаю, що торт з цією прикрасою є оригінальним. Адже іншої такої просто немає!

22780684_162924760963577_1126192310841916814_n

Нерідко доводиться працювати ночами…

– Коли печу, не маю втоми, забуваю про все. Інколи творю до 5–6-ї години ранку. Найдовше пекла великий 6-ярусний торт на весілля, особливо багато часу пішло на його оформлення.

Утім і міні-тортики – сучасні маленькі «капкейки», які ще називають «тортиками для феї», та кейк-попси, що означають «торт (льодяник) на паличці», котрі в західних країнах зазвичай подають на дні народження, – часто з’являються на кухні юної кулінарки.

– Кейк-попси я пекла вперше на дитячий день народження. І лише тоді зрозуміла, як це складно, адже приготування забирає багато часу й терпіння. Кожну кульку з бісквітних крихт потрібно зробити вагою не більше 30 г, щоб вона не падала з палички. У процесі роботи необхідно кілька разів ненадовго класти кульки до морозилки, рівномірно покрити їх шоколадом. Але результат вартий праці та зусиль: ці солодощі виходять надзвичайно смачними і прикрашають святковий стіл.

Загалом роботи дуже багато, крім того, я ще навчаюся, але людей не хочеться підводити. Добре, що є ніч, тож поки встигаю все виконати вчасно. Чому я так працюю? Звісно, як для студентки це хороший заробіток, хоча інколи робота займає стільки сил і часу, що не хочеться вже нічого, але все-таки це справа, яка приносить мені задоволення. А найбільше додає наснаги те, що просто працюєш від душі, щось придумуєш, видозмінюєш, стараєшся, а потім читаєш у телефоні чи на своїх сторінках у соцмережах вдячні повідомлення від задоволених клієнтів. Приємно, коли мої солодощі дарують людям радість.

22552469_162464001009653_5745684626286974889_n

Мрію відкрити власну кондитерську або магазин солодощів

– Насправді кондитерська справа – глибока і складна наука, яка не стоїть на місці, постійно змінюється та еволюціонує. Хочеться завжди йти в ногу з часом, відчувати його дух, зміну тенденцій. Тому потрібно постійно працювати, удосконалюватися. Приміром, одним із найпопулярніших десертів, який припав до душі багатьом моїм замовникам, є французьке тістечко макарун. Його технологія далася мені досить важко, випікала до сотні разів, поки не вдалося, як треба. Готую з різними начинками, найоригінальніша, за словами замовників, шоколадно-фруктова. У голові завжди є безліч ідей щодо найекзотичніших смакових поєднань. На мою думку, потрібно не боятися експериментувати, пробувати, бо тільки тоді можна досягнути бажаного результату. І я рада, що в цьому мене підтримують найрідніші – моя сім’я, яка завжди вірить у мій кулінарний талант й надихає на створення нових десертів. А ще зізнаюся: у роботі мені дуже допомагає мрія. Можливо, колись у майбутньому мені вдасться втілити в життя свою солодку мрію – відкрити кондитерську чи магазинчик солодощів власного виробництва із широким асортиментом смачних десертів!

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Великий Четвер: відбувся чин омивання ніг військовим і День священства
08:30
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Всі новини