18276
17:11 14.122017

Різдвяний піст: традиції та заборони

Цікаве 1765

Різдвяний піст є одним із найважливіших у році й триває 40 днів. Розпочався він 28 листопада, а закінчиться в ніч із 6 на 7 січня зі сходом першої зірки, яка знаменує світле свято Різдва Христового.

post1_1

Зимовий Різдвяний піст установлений церквою, щоб освятити останню частину року таємничим оновленням духовного єднання з Богом. Різдвяна Чотиридесятниця символізує 40-денний піст Мойсея, який у підсумку отримав на кам’яних скрижалях накреслення слів Божих. Християни в цей період постять, моляться, проходять очищення від гріхів, щоб з чистим серцем, душею і тілом підготуватися до святкової зустрічі Різдва.

Історія започаткування

Між IV і V сторіччями на Заході постають так звані «пости чотирьох пір року». Папа Лев І мотивував їхнє створення як подяку Богові за зібрані плоди. І якраз зимовий зі згаданих чотирьох постів стає зав’язкою Різдвяного посту. Його колиска – давня Галлія, сьогоднішня Франція. Тут згадки про підготовчий до християнського Різдва піст можна знайти ще з V століття.

Варто згадати, що Різдвяний піст має й іншу назву – Пилипівський, тому що починається після дня пам’яті Святого апостола Пилипа.

Заборони під час посту

Звичайно, усі знають, що головні заборони в Різдвяний піст стосуються їжі. Протягом посту християни не повинні споживати продукти тваринного походження: м’ясо, молоко, яйця та вироби, які їх містять, а в деякі дні мають утримуватися від вживання риби.

Різдвяний піст менш суворий, ніж Великий та Успенський. Раціон людини, яка постить, може включати такі продукти, як каші, хліб, сухарі, овочі, гриби, зелень, ягоди, фрукти, сухофрукти, горіхи, насіння, мед, а в певні дні також рибу, морепродукти, олію і навіть вино.

Під час посту дозволяється споживати сирі, варені, тушковані, запечені, солоні страви. Можна робити салати, їсти соління й консервовані овочі та фрукти, супи, рагу, запіканки, вареники, пироги та іншу пісну випічку, соки, морси, киселі, чаї.

Зокрема в понеділок, середу і п’ятницю не слід їсти рибу і пити вино. А ось вівторок, четвер, субота й неділя – це дні, коли в їжу можна додавати олію.

Найважливіші, а через це найскладніші дні – з 2 по 6 січня. Різдвяний піст у цей час стає суворішим, і вживання риби не вітається навіть у раніше дозволені дні.

Разом з тим заборони стосуються не лише їжі. З 28 листопада по 6 січня не можна влаштовувати галасливі розваги та лаятися. Окрім того, заборонено перейматися почуттям власної переваги над іншими через утримання від забороненої їжі, це може тільки нашкодити.

Дуже важливо, що під час Різдвяного посту не можна одружуватися. Навіть якщо у вас було заплановане весілля на цей час, за церковними канонами, його краще перенести.

Кому дозволено послаблення посту

Деяким категоріям людей навіть церква дозволяє не постити взагалі чи дотримуватися не строгого посту. Це насамперед діти та підлітки, яким для нормального розвитку організму необхідні різноманітні речовини, у тому числі й тваринні білки. Те саме стосується вагітних жінок, а також матерів, котрі годують грудьми.

З обережністю повинні постити й особи з хронічними захворюваннями. Якщо зі здоров’ям начебто все в порядку, але під час посту виникли проблеми із самопочуттям, порадьтеся зі священиком, чи варто обмежувати себе в харчуванні й далі. При деяких хворобах, за медичними показаннями, від посту доведеться відмовитися взагалі, особливо це стосується захворювань шлунково-кишкового тракту.

Люди, які перебувають у дорозі й не мають можливості впливати на свій раціон або виконують дуже важку фізичну роботу, також можуть не постити.

Нагадаємо, що сенс посту не в тому, аби не їсти чогось, а в тому, щоб показати, на що ви готові заради своєї віри, інакше він перетвориться на дієту. Справжній піст пов’язаний з молитвою, покаянням, прощенням образ, викоріненням злих думок, утриманням від спокус і пороків.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах