17912
17:45 22.112017

«LEGO» – дитяча мрія… усього за кілька годин їзди від Ужгорода

Цікаве 3572

Це серія іграшок-конструкторів на основі кольорових блоків, коліс, фігурок людей, тварин, птахів та інших деталей, за допомогою котрих можна скласти будь-які речі.

IMG_3213-1

Дитячі конструктори «LEGO» є, напевно, найвідомішими іграшками у всьому світі. Ними захоплюються дітлахи різного віку, адже серій цих чудових різнокольорових кубиків є безліч. Проте представники «LEGO» запевняють, що це конструктори не тільки для дітей – їх із насолодою складають і дорослі, а на деяких упаковках навіть є відповідні написи: «1–99 років».

Історія створення

Історія заснування бренду «LEGO» бере свій початок з 1932 року, коли Оле Кірк Крістіансен створив у Данії компанію з виробництва товарів для повсякденного вжитку. А сама назва дуже точно відображає основне призначення вироблених компанією товарів та означає «leg godt», тобто «грати із задоволенням».

Продукцію Оле робив із дерева, при цьому спочатку основний прибуток компанії приносили сходи та прасувальні дошки, попит на які різко впав у період світової фінансової кризи. Потрібно було шукати нову нішу. І Крістіансен розгледів її у виробництві дерев’яних іграшок.

У той час у «LEGO» працювали 7 чоловік. Над їхніми робочими місцями Оле прикріпив напис: «Тільки найкраще є гідним».

У 1947 році відбувається знаменна подія, яка назавжди перевернула історію компанії. «LEGO» отримує права на розробку ідеї англійського психолога – невеликого пластикового кубика, який міг з’єднуватися з іншими подібними деталями.

У компанії стали поступово відходити від дерева на користь пластмаси. Крістіансен купує найбільшу в Данії форму для відливання пластику, яка дозволяє поставити виробництво таких іграшок на потік.

У кінці 40-х років у компанії було близько 200 різних моделей пластикових і дерев’яних забавок. У 1955-му вона випустила перший тематичний набір іграшок «LEGO». Це був прообраз майбутніх тематичних серій (космос, місто, лицарі, ковбої і так далі), що завоювали небачену популярність.

У 1960 році згорає цех, де виготовляли дерев’яні іграшки. Керівники компанії вирішили, що після ремонту він займатиметься пластмасою. Через два роки з’являється приватна авіакомпанія «LEGO» і конструктори починають возити в США.

У 1967-му відкривають перший у світі парк LEGOLAND – місто, яке цілковито збудоване з конструктора «LEGO». До сьогодні зведено вже 6 таких парків розваг у Німеччині, Великій Британії, Малайзії та два в США.

Цікавим є й той факт, що в кінці 90-х років у Москві була побудована башта з «LEGO», яка увійшла до книги рекордів Гіннесса, адже її висота сягає 24,88 м.

IMG_3228-1

Фабрика в Угорщині

У 2008 році виробники іграшок «LEGO» вирішили розширити своє виробництво й розмістити одне підприємство в східній Угорщині – поблизу міста Ніредьгаза.

Спочатку була відкрита фабрика «LEGO DUPLO», але договір оренди її промислових приміщень закінчувався 2015-го і керівництво прийняло рішення збудувати зовсім новий завод. Він мав бути втричі більший, щоб створити ще більше робочих місць та забезпечити довгострокові кар’єрні можливості для жителів регіону. Інвестиції в нове підприємство сягали 200 млн євро.

У 2013 році прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан особисто взяв участь у закладенні у фундамент нового заводу спеціальної капсули часу, що виконана з елементів «LEGO».

Підприємство збудували на величезній площі всього за 10 місяців. Тут працюють майже 3 тисячі робітників, для яких створені чудові умови для роботи та навіть система заохочення – кожен з них може придбати конструктори «LEGO» з величезними знижками в магазині, що знаходиться на території заводу. Варто додати, що прості відвідувачі там нічого купити не зможуть – це прерогатива працівників.На заводі в Ніредьгазі здійснюються всі етапи виробництва – від лиття фігур до упаковки. Тут виготовляють близько 70 000 коробок іграшок щодня.

Цікавим є те, що на заводі «LEGO» майже щоденно проводять екскурсії для вихованців садочків та шкіл, потрапити туди можуть навіть діти із Закарпаття. Керівництво підприємства вважає відкритість важливою складовою іміджу – щоб малеча та дорослі бачили, як саме виготовляють їхні улюблені іграшки.

На початку екскурсії на всіх діток одягають спеціальні жилети й показують короткий фільм про техніку безпеки під час відвідування підприємства та історію виникнення іграшок «LEGO». Супроводжує групу гід, який розповідає про цікаві моменти роботи заводу та водить присутніх спеціально виділеними коридорами. Звісно, спускатися туди, де безпосередньо відбувається процес виробництва, не можна, але дивитися зверху дозволено: це ніби магічне автоматизоване дійство, під час якого сотні станків майже безшумно виконують клопітку роботу, а люди їм допомагають.

Крім того, майже на кожному кроці в коридорах заводу можна побачити величезні фігурки «LEGO» – персонажів улюблених мультфільмів чи видатні споруди світу, такі як Тадж-Махал і Біг-Бен.

Варто зазначити, що таких підприємств у всьому світі нараховується всього п’ять – у Данії, Мексиці, Китаї, Чехії та Угорщині. Тож закарпатцям дуже пощастило, адже ми можемо просто сісти в авто, перетнути кордон і побачити, як роблять наші улюблені «LEGO».

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини