17549
16:25 9.112017

У квітковому царстві закарпатки кактуси цвітуть щороку

Цікаве 2870

Кактуси – поширені кімнатні рослини. Ці елегантні вічнозелені «колючки» нікого не можуть залишити байдужим: крім того, що вони бувають найрізноманітніших форм, ще захоплюють своїми чудовими квітами та мають потужне біополе, тому їх рекомендують ставити біля моніторів.

111

Ольга з Іршавщини – затята квітникарка. У вазонах вирощує багато різних кімнатних рослин. Серед них особливе місце займають висячі кактуси, бо ж цвітуть щороку. Протягом місяця, зазвичай у червні – липні, в одному вазоні з’являється понад 50 квіток. Жінка розповіла «Карпатському об’єктиву», як доглядати за кактусами, аби радували своїм буйним цвітінням.

– Десять років тому працювала в одній установі. У кількох вазонах та дерев’яних ящиках росли кімнатні квіти, були слабкими, недоглянутими. Відломила два пагони висячого кактуса, вдома посадила, прижилися. Зраділа, – каже, не приховуючи емоцій. – В Інтернеті прочитала, як за ними доглядати. Кактуси не є вибагливими рослинами. Однак, щоб вони радували вас своїм незвичайним цвітінням, а також здоровим зовнішнім виглядом, догляд за ними має бути правильним і своєчасним.

Побачивши вазон у період цвітіння, односельчани, родичі та друзі не вірили очам своїм, що кактус може так пишно цвісти. Бажаючим Ольга давала пагони – у всіх прижилися. Ділилася досвідом, як вирощувати й доглядати.

Кактуси – теплолюбні рослини, але в той же час вони не бояться різкого зниження температури, зауважує. Зимувати їм найкраще при температурі від +6° до +15°С. Рослину слід оберігати від протягів і спрямованого повітря електроопалювальних приладів.

– Навесні виношу вазони надвір, ставлю на світле і сонячне місце, спеціально облаштоване. Вони люблять свіже повітря. Періодично поливаю. У середині червня мої висячі кактуси зацвітають і квітнуть протягом місяця. Цього літа рясно зацвіли, бо сонце файно їх припікало – аж колір змінили, – на телефоні показує фото квітучих кактусів – краса неймовірна.

На осінньо-зимовий період господиня ставить кактуси в темне прохолодне місце – пивницю. У період зимового спокою практично не поливає: молоді рослини – кілька разів на місяць, а дорослі – 1–2 рази за всю зиму. Воду для поливу використовує м’яку (талу, дощову) або відстояну й теплу (кімнатної температури). Навесні, коли настає вегетативний період, полив поступово збільшує. Дуже важливо знати, що не можна допускати застою води в піддоні або ґрунті, оскільки кактус може спокійно перенести посуху, але надлишок вологи буде для нього згубним.

У квітковому царстві кімнатних рослин Елеонори з Мукачева понад три десятки вазонів з кактусами. Деякі з них також цвітуть щороку.

– Цвітіння кактусів – це щось неймовірне. Вони квітнуть декілька днів, але цього мені достатньо, аби насолодитися такою красою. Процес цвітіння знімаю на телефон і милуюся протягом року, – каже квітникарка. – Маю звичку дарувати ці «колючки» на день народження рідним, друзям. Дехто потім так само тішиться їхнім пишним цвітінням, а в декого ті рослини ніби каменем приклав – не ростуть і не цвітуть. Із власного досвіду зазначу: квіти відчувають енергетику господарів, оселі. Там, де все добре, і квіти ростимуть.

Тетяна ГРИЦИЩУК

 

кактус1Цього літа так рясно зацвіли кактуси в іршавчанки

кактус2

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах