10866
18:45 28.022017

Старожилка Закарпаття: «Іду на базар, аби бути між людьми»

Цікаве 2199

28 лютого. Останній день зими. Ужгород. Площа Корятовича. Пішохідна частина перед Зеленим ринком на диво вільна. «Кінець вуличній торгівлі», – зраділа я.

старожилка2 росада

Та радість була передчасною – продавці вуличної торгівлі перейшли на другий бік. Уздовж тротуару – жвава торгівля. Тут було і молоко, і вино, і картопля, і овочі, квасоля, гриби, букети весняних котиків, чорнослив – хто чим багатий, тим і радий, точніше, тягне на ринок, аби заробити копійку. Жінки розклали свій крам прямо на голу землю, дехто постелив газету, поставив картонку чи картонний ящик.

Мою увагу привернула тендітна жінка похилого віку в теплій хустці та довгому плащі. Одяг та взуття на ній – темних кольорів. Продавала вовняні штримфлі (для не закарпатців поясню: штримфлі – шкарпетки). На малому картонному ящику, перевернутому догори дном, лежали три пари, поруч них – квасоля у целофанових пакетах. З цікавості запитала ціну штримфиль.

– 45. Сама в’язала, – відповіла старенька.

Така низька ціна мене здивувала, адже пару в’язаних шкарпеток продають у ятках та магазинах щонайменше по 80 грн., парадні ще дорожчі – 100-150 грн. Маю дві пари – одну купила на початку зими, другу сестра зв’язала і подарувала на День народження. Люблю і хосную ці речі гардеробу. Була б купила, але надворі вже весна. А так хотілося бодай якось допомогти рукодільниці. Запропонувала їй розказати про себе та свої вироби, а я в свою чергу пообіцяла написати матеріал і поширити в мережі з надією, що хтось забажає придбати корисну річ за невелику ціну.

Знайомтесь. Олена Росада, проживає у Кам’яницькій Гуті Ужгородського району. Народилася у Колочаві на Міжгірщині. Має 83 роки. В’яже різні речі гардеробу з 14 років, раніше пряла, ткала. Працювала у колгоспі, техпрацівником у школі. Отримує 1400 грн. пенсії. Каже, що на продукти їй вистачає, їсть мало, готує прості страви. В’яже не заради грошей, а аби день швидко минув. На ринок іде, щоб бути серед людей.

старожилка1 росада

– Обоє дітей – син та донька живуть в Ужгороді. Мій чоловік помер 15 років тому, лишиламся сама. Хижу замкла, пустувала більше 10 років. Я живу в літній кухні. Два роки тому онук із жонов та дітинов приїхав у Гуту. Вони живуть у хижі, мають кури, пульки, свині, пару зайців. Обоє роблять у вароши, маленькій 2 роки і 4 місяці, возять її у садок. Як нікого ниє дома, то мені такий динь довгий, що лиш і позираву на годинку, коли вже вечір. Ляжу спати і ледве рана дочекаюся. Оби ми динь скорше пішов, то в’яжу. Один носок можу зв’язати за динь, пряжу купуву. Вчора продала дві пари, а днись ще нич (на час нашої розмови на годиннику було 13.10). Базар – то таке, можеш щось продати, а можеш і ні – що принесеш, з тим і підеш. Іду сюди, бо легше мені серед людей. Дивлюся, що продають, що купують більше, слухаю, про що говорять. Одна жінка замовила мені зв’язати носки її чоловіку, договорилисьмеся на п’ятницю. Рано приїхала з онуком на машині, повертатимуся автобусом, бо онук буде їхати пізно, – розповіла по своє життя Олена Росада.

Хто хоче придбати вовняні носки про запас за невисокою ціною, дивіться фото і шукайте цю жінку серед продавців вуличної торгівлі на Корятовича.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах