10319
19:56 23.022017

За рік на Яндекс.Картах у зв’язку з декомунізацією було перейменовано близько 180 вулиць Закарпаття

Цікаве 2439

Після набуття чинності Закону про декомунізацію карти українських міст і сіл змінилися до невпізнання. Яндекс вивчив, які нові назви вибрали для вулиць Закарпатської області, що потрапили під дію закону.

unnamed

За рік на Яндекс.Картах у зв’язку з декомунізацією було перейменовано близько 180 вулиць Закарпаття. За цим показником воно посідає 18-те місце серед регіонів країни, випереджаючи Хмельницьку область (біля 150 перейменувань) та поступаючись Волинській (більше 230).

Першочергово на Закарпатті перейменовували вулиці Терешкової. Із 26 перейменованих у країні вулиць, колись названих на честь Валентини Терешкової, 16 – на Закарпатті. В інших областях назви на честь першої жінки-космонавта в основному збереглись: формально під дію закону вони не потрапили. А ось яких назв, за даними Яндекса, зникло з карти області найбільше:
1. Терешкової – 16
2. Жовтнева/Жовтня – 15
3. Колгоспна – 7
4. Леніна – 6
5. Котовського – 4

Замість них з’явилися Квіткові та Весняні, Вишневі й Виноградні, Європейські та Українські. Однак на карті Закарпаття досі можна знайти «радянські» назви. Наприклад, чотири Пролетарські та три Першотравневі вулиці.

0_1231ef_e7abcbec_XL

Якщо говорити про теми, яким віддавали перевагу при виборі нових назв вулиць, то на першому місці були події, що відображають новітню історію України. За даними Яндекса, у Закарпатській області з’явилось три вулиці Небесної Сотні й по одній Героїв Небесної Сотні, Героїв Майдану та Героїв АТО.

Користуючись нагодою, разом із «радянськими» топонімами декомунізували й кілька об’єктів, які до того взагалі не мали назв. Так, головна вулиця села Тихий отримала ім’я Володимира Гафіча.

Досить часто вулицям намагалися підібрати «зручні» назви, схожі на старі за звучанням або змістом. Наприклад, у селі Калини вулицю Калініна перейменували на Калинову, а Леніна стала вулицею Джона Леннона.

Ще кілька цікавих фактів про декомунізацію вулиць в Україні можна прочитати у блозі Яндекс.України: https://yandex.ua/blog/company/dekomun-zats-ya-2-vse-na-kartu

.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини